2007 – 1. Adventní koncerty

Během čtyř adventních sobot roku 2007 uspořádal Okrašlovací spolek Smidarska ve spolupráci s Obecním úřadem ve Smidarech historicky první adventní koncerty v kostelíku sv. Jiří v Loučné Hoře. Návrh k uskutečnění této akce padl na třetí členské schůzi spolku dne 16. 9. 2007 a byl jednomyslně přijat. Přítomní členové se rovněž shodli na tom, že výtěžek celé akce bude věnován na opravu hudební kruchty kostela sv. Jiří v Loučné Hoře. Horečné přípravy mohly tedy započnout.

Přes počáteční euforii bylo již brzo jasné, že uspořádání takovéto akce nebude žádný med. Nejde jen o to sehnat účinkující, ale také potřebné vybavení prostor, programy, plakáty, a jiné věci, o kterých lidé, kteří v tomto smyslu nikdy nic nepodnikli (včetně nás) nemají ani tušení.

Po velkých přípravách konečně mohl 1. 12. v 17:00 začít první adventní koncert. Představil se na něm komorní soubor Konzervatoře Pardubice. Program se nesl v duchu klasické hudby, v níž zazněla i díla J. S. Bacha, W. Mozarta a dalších významných skladatelů. Historicky první adventní koncert si přišlo poslechnout na osmdesát občanů nejen ze Smidar a okolí, ale také z míst vzdálenějších.

Druhou adventní sobotu zpříjemnil všem sto dvaceti posluchačům saxofonový kvartet Sax Q z Chocně. Originální úpravy klasických děl i písně modernějšího ražení všechny přítomné nadchly a někdy i rozplakaly.

Program třetího koncertu nás zavedl až do středověku. Duo albigans nám interpretací na původní nástroje předvedlo hudbu, kterou mnoho z nás vůbec do té doby neznalo a svým zajímavým výkladem k jednotlivým písním zaujalo nejednoho posluchače z devadesáti přítomných.

Poslední koncert se uskutečnil 22. prosince v sálu restaurace Sokolovna v rámci druhého setkání seniorů. Představili se nám na něm naši nejmenší, žáci ZŠ a MŠ ve Smidarech. Po jejich programu zahrál všem k tanci a poslechu pan učitel Karel Přibyl, který je již léta idolem většiny místních babiček.

Všechny koncerty se těšily k našemu příjemnému překvapení velkého diváckého zájmu, o čemž svědčí 15 prodaných abonmá a dalších 300 prodaných lístků, což nám po odečtení veškerých nákladů přineslo částku cca 20 000 Kč, která je, jak již bylo nasáno dříve, určena k rekonstrukci hudební kruchty kostela sv. Jiří v Loučné Hoře. V současné době byla také podána žádost o grant Královéhradeckého kraje na příspěvek na opravu varhan, které jsou svým původem jedny z nejzajímavějších v našem regionu.

Okrašlovací spolek Smidarska o. s. bych chtěl poděkovat všem, kteří nějak přispěli ke zdárnému dovršení této akce, ať už tím, že se zúčastnili jako účinkující či posluchači, přispěli finančně i jakkoli jinak, či se sami účastnili jako pořadatelé. Hlavně bez posledně jmenovaných by se nic z toho neuskutečnilo a patří jim opravdu velký dík.

Vyúčtování (dokument PDF)