2011 – Adventní koncerty

Okrašlovací spolek Smidarska i letos pozval zájemce o vánoční zpěvy a písně na již tradiční adventní koncerty. Koncerty se konaly každou adventní sobotu od 17:00 za neopakovatelného spojení vánoční hudby v tradičním i netradičním pojetí s jedinečnou adventní atmosférou unikátních prostor dřevěného kostelíka.

Obsazení:

1. adventní koncert – Houslisté Kateřina Pařízková a David Kalista

Houslistka Kateřina Pařízková vystudovala v roce 2007 Pražskou konzervatoř u prof. Dagmar Zárubové. Od téhož roku je členkou orchestru Státní opery Praha. Několik let působila v komorním souboru Rainbow kvartet, se kterým podnikala koncertní cesty do Itálie a Japonska. Účinkuje také se soubory Gutta Musicae a Melody trio. Rovněž se věnuje pedagogické činnosti.

David Kalista hraje na housle od svých čtyř let. Houslovou hru vystudoval u vynikajícího profesora Harbi Shabu. Absolvoval Konzervatoř Jaroslava Ježka, a to ve třídě našeho předního jazzového muzikanta Martina Zbrožka. V letech 1991–1999 byl členem Penguin Quartetu. Od roku 1993 působí v orchestru Státní opery Praha, v současnosti ve funkci vedoucího II. houslí. Spolupracoval také s předními českými orchestry.

2. adventní koncert – Sax Q

Choceňské saxofonové kvarteto Sax Q hraje společně od školního roku 2000/2001. Letos tedy slaví 1. kulatiny. Jeho repertoár je žánrově pestrý, zahrnuje tituly z různých stylových údobí hudebních dějin – melodie z divadelních her, filmů, muzikálů, skladby poslechové i taneční, swingové evergreeny, černošské spirituály, doprovody k písním dětského sboru i skladby psané speciálně pro tento soubor. Většina z nich je upravena zakladatelem kvarteta, panem Otakarem Klímou. Členové souboru Sax Q vystupují převážně na akcích ve městě Choceň a v jeho bližším či vzdálenějším okolí.

Z významnějších počinů kvarteta stojí za zmínku Letní slavnosti v Chocni, soutěž o nejoriginálnější ztvárnění hymny Evropské unie ve městě Litomyšl, otevírání Prvního českého muzea cyklistiky v Nových Hradech a Zahradní galerie v Přelouči. Ve spolupráci s kapelou Choceňačka a tanečním souborem Prozatím se kvarteto podívalo i za hranice do německého Verlu. Společně s Choceňačkou a Prozatím je součástí občanského sdružení Klub přátel umění v Chocni. V obsazení Aleš Kajzrlík – baryton saxofon, Jana Plotková – tenor saxofon, Monika Seidenglanzová – 2. alt saxofon a Kateřina Petruželková – 1. alt saxofon se Sax Q už potřetí představil na adventních koncertech v Loučné Hoře.

3. adventní koncert – Pardubická 6

Soubor Pardubická 6 vznikl z iniciativy kapelníka Ladislava Šauera v roce 2007. Těleso tvoří, jak napovídá už název, šest členů. Kapelníkem souboru a zároveň bubeníkem je Ladislav Šauer, zpěvačkou Lenka Čejková, jako trombonista působí Miloslav Bubeník, jako trumpetista Jan Zahrádko, na tubu hraje Jan Štemberk a na akordeon Zuzana Jirásková.

Repertoár kapely tvoří hlavně dechová hudba, těšit se ale můžete i na písně z jiných žánrů, kterým nástrojové obsazení tělesa dodává zcela nový netradiční rozměr, a jde tak o jejich výjimečné zpracování. Svým vystoupením se snaží členové „Šestky“ přimět posluchače k dobré náladě a pocitu, že příjemně strávili večer či odpoledne. Pardubickou 6 můžete vidět kromě koncertů také na adventních setkáních, na plesech, tanečních zábavách či na hudebních festivalech.

4. adventní koncert – Svatomartinský sbor Holice

Svatomartinský sbor působí na kúru kostela svatého Martina v Holicích. Přestože navazuje na dlouholetou tradici sborového zpívání v tomto barokním kostelíku, v nové podobě začal vznikat někdy po roce 1995, kdy na post regenschoriho nastoupil Lukáš Peška. Sbor se zaměřuje především na prezentaci duchovní tvorby, jelikož hlavní náplní činnosti sboru je zpěv při liturgických obřadech. Jedná se tedy především o hudbu, jež zní v prostorách farnosti v Holicích.

Sbor vystupuje ale i jinde než na půdě kostela, v průběhu roku například na příležitostných akcích v Holicích a jejich okolí (vernisáže, adventní či vánoční koncerty, apod.). V letošním roce se sbor zúčastnil Festivalu chrámových a komorních sborů v Cholticích a nedávno zazpíval dokonce v pražské Loretě. S ohledem na především praktické upotřebení písní Svatomartinského sboru zejména při mešních obřadech, jež doprovázejí členové svým zpěvem, můžeme si v podání sboru poslechnout skladby už od 16. století. V těchto dnech připravuje Svatomartinský sbor vydání svého prvního CD.

Vyúčtování (dokument PDF)