2010 – Adventní koncerty

Okrašlovací spolek Smidarska i letos pozval zájemce o vánoční zpěvy a písně na již tradiční adventní koncerty. Koncerty se konaly každou adventní sobotu od 17:00 za neopakovatelného spojení vánoční hudby v tradičním i netradičním pojetí s jedinečnou adventní atmosférou unikátních prostor dřevěného kostelíka. Obsazení bylo „hvězdné“.

27.listopadu – Orchetra d’archi

Orchestra d’archi vznikl v rámci studia komorní hry na Konzervatoři Pardubice. Z původně jednoúčelového tělesa zaměřeného výhradně na výuku, jehož obsazení se každý rok obměňovalo, vyrostl soubor, který tvoří nejen současní, ale i bývalí studenti této školy (vesměs posluchači vysokých uměleckých škol a hudební pedagogové). Orchestr pořádá vlastní koncerty a vystupuje i při na jiných akcích, kongresech, slavnostech atd. Na programu má skladby klasických i moderních autorů. Duchovním otcem a uměleckým vedoucím souboru je profesor pardubické konzervatoře Jiří Kuchválek.

4. prosince – J. G. Dix

Uskupení J. G. Dix bylo vytvořeno v roce 2004 původně jako jednorázový projekt o sedmi lidech a čtyřech písních. Postupně se z něj však stala plnohodnotná kapela, jež dnes čítá 9 členů z Holicka a Pardubicka. Široký repertoár je složen zejména z dixielandových skladeb, spirituálů, jazzových standardů, swingových evergreenů atd. Ansámbl vystupuje v klubech, na poslechových koncertech, jazzových přehlídkách, městských slavnostech, společenských akcích, rautech apod. Krom toho absolvoval dva zájezdy do Německa (2007, 2008) a jeden do Polska (2008). V Česku si pak zahrál v rámci Hudebního léta v senátu v Praze (2008) či na královéhradeckém United European Jazz Festu (2009).

Více informací na www.jgdix.cz.

11.prosince – Melodybrass

Melodybrass je východočeský big band z Olešnice nad Cidlinou. Toto hudební těleso bylo založeno v roce 1999, kdy hrálo výhradně dechovou hudbu (tehdy pod názvem Olešanka). V roce 2001 došlo ke změně na postu dirigenta, pod jehož vedením se začaly hrát swingové a taneční skladby. Ty nyní tvoří převážnou část notového materiálu, který obsahuje cca 300 kusů vhodných k tanci i poslechu.

Nynější big band tvoří 22 muzikantů z královéhradeckého a středočeského kraje. Vystupují na festivalech, přehlídkách a slavnostních akcích organizovaných městy či soukromými firmami po celé České republice i zahraničí. V roce 2009 vydali první CD Cesspool Time.

Více informací na www.melodybrass.cz.

18. prosince – Novobydžovský chrámový sbor

Novobydžovský smíšený pěvecký sbor pod vedením sbormistra Jiřího Vacka dlouhodobě působí při chrámu sv. Vavřince v Novém Bydžově. V jeho rejstříku figurují duchovní skladby starých mistrů i soudobých autorů a autorské skladby varhaníka Ondřeje Vávry. Sbor je již neodmyslitelně spojen s  adventními koncerty v Loučné Hoře a nemůže tedy chybět ani letos. V doprovodu komorního orchestru zazní asi nejvánočnější ze všech vánočních skladeb. Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby.

Více informací na www.sbornb.estranky.cz.

Vyúčtování (dokument PDF)